Ja J. Leijenhorst

De auteur

“Denk na en schrijf eens op wat jouw typisch vrouwelijke en mannelijke eigenschappen zijn." "Je zogenaamde Anima en Animus.”
Deze vraag kreeg ik voorgeschoteld tijdens een avondsessie van de workshop “Tekenen van binnenuit”. Een gebeuren waar ik me vrij spontaan op had ingeschreven een week na het overlijden van Ria in juni 1990. Achteraf gezien was het een duwtje zoals je hebt kunnen lezen in m’n boek.

Ieder mens heeft volgens psycholoog Carl-Gustav Jung kenmerken van beide geslachten, gender-anders zouden we nu zeggen. Die vraag was gewoon om je te laten beseffen: “Ken jij je zelf wel?" " Weet je wel wie of wat je echt bent?” Lekker confronterend dacht ik toen nog, beseffend dat ik daar nog nooit mee bezig was geweest. Ken jij je zelf, weet je echt wie je, zonder masker, bent en gedraag jij je daar ook na?
Ik schreef toen op:
Mijn vrouwelijke (Yin) eigenschappen:
Ik ben nieuwsgierig, houd van winkelen, koken, theater, ballet, ben zorgzaam en emotioneel, knuffeldier, dromer, romanticus.
Mijn mannelijke (Yang) eigenschappen:
Ik ben handig, een probleemoplosser, creatief, rationeel in beslissingen, filosoof, practicus en kan behoorlijk direct en ook driftig zijn.
Dromer? Ja, ik geloof dat dat het juist is, altijd dromen gehad als kind al en nu nog steeds. Ik bedoel niet de dromen tijdens het slapen maar meer de fantasieën die zomaar spontaan opkomen, als…ja als dat nou eens zou kunnen, wat zal dat…
Nu denk ik, als me dat overkomt, het is een duwtje Jan, kijk of het te verwezenlijken is of droom lekker verder.
Dat overkwam me verschillende keren ook tijdens het schrijven van het boek wat begon als een autobiografie, wat een ontdekkingsreis werd. Gravende voort in mijn verleden kwamen die dromen weer boven en dat niet alleen ik kreeg ook weer zicht hoe ik daar op reageerde. Samen met Conny, mijn tweede vrouw hebben we bepaalde gebeurtenissen naast elkaar gelegd en vergeleken. “Marinade” hebben we het genoemd. Ik heb geprobeerd het te verwoorden in een soort verhaaltje, maar voor ons was het een studieobject. Bloed serieus met als eindconclusie “we worden gestuurd”. En dat is schrikken.

Aandacht voor;
Alleen oud? Wat dacht je van "Reflecteren" - Schoppen tegen dogma’s. Kanker oorzaak en gevolg. Stoeien met “MijnGod.” Rouwverwerking kan een ervaring in positieve zin zijn. Toekomst visie. Déjà-vu verwerkt verleden? Bewust de evolutie voelen. Religie op de schop. Toeval zijn duwtjes. Filosofische fantasieën. Bestaat reïncarnatie? Feit en fictie. Zin van dit leven. Is dood wel echt dood. Bestaat er een God? En zo ja, wat betekent “Het” voor mij en jou. Geloven zonder kerk? YES.

Ps. “ff” staat voor; feitelijke-fictie *** filosofische-fantasieën *** futuristische-fabels *** fundamentele-flauwekul *** frustrerende-families *** formidable-felt-sense *** fruitig-feestje *** fifty-fifty *** fysiek-figureren

Groet Jan