Actueel – EU nieuws

In deze rubriek deel ik berichten uit de EU die mijn interesse hebben gewekt.

Wallonië
14 jaar, van 2004 tot 2018 hebben Conny en ik geleefd en gewerkt in Belgisch Wallonië. Zij gaf boetseerles aan kleuters en maakte zelf ook beeldjes in brons en marmerbeton. Mijn hobby was meer websites maken voor vrienden en bekenden (crip.webdesign.be) en wijn maken van de paar stronken die we in eigen tuin hadden geplant. We woonden in de vallei van de Ourthe aan de rand van een bos tot onze volle tevredenheid. Wat wil je nog meer, maar door de dat de ziekte van Conny, borstkanker, steeds ernstiger vormen aannam, besloten we terug te migreren naar Nederland. Ondanks dat blijft de band met dat wonderlijke land met z’n zes regeringen en zijn prachtige natuur aan me trekken.

cover

Een relatie uit die periode is journalist Ren de Vree. Freelance reporter en eigenaar van het Nederlandstalige “Waals Weekblad”

Er wonen behoorlijk veel Nederlanders in het Franstalige gedeelte van België. Zijn krant voorziet duidelijk in een behoefte.Voor mensen die het Waals Weekblad nog niet kennen publiceert hij nu een link met “tips van de maand” ook hier op “… heb je ff”, ze zijn gratis te lezen. Geef ze gerust door.
Enkele koppen alvast:
Wateraansluiting: 40.000 euro - Hoe de boer de huizenbouw kan redden - Nederlandse woonvluchtelingen naar hier - Vlaamse verboden diesels hier welkom -Belgische meloenen verticaal geteeld -Delhaize brandt af in haatsfeer - Toeristenstop in Furioso: 300 per dag - Examen te moeilijk? Examen makkelijker - Klimaatactie: eiken vervangen beuken. Nieuwscheckers zie hieronder.

Factchecking of Nieuwscheckers is een Nederlands feiten controle van de Universiteit van Leiden en is zo’n rubriek. Het nagaan of informatie en beweringen van bijvoorbeeld politici en deskundigen correct en waarheidsgetrouw zijn. Factchecking, een praktijk die in de VS is ontstaan, wordt meestal uitgevoerd door (onderzoeks)journalisten.

Laatste berichten:

2 september 2023 - Doorbraak.be - COMMENTAAR - Lukas de Vos

Na ‘Brexit’ kwam ‘Bregret’

The Economist besluit wrevelig: Groot-Brittannië blijft ter plaatse trappelen, het management is incompetent, investeringen blijven uit, de belastingen zijn warrig en de inwijkingsvoorwaarden onduidelijk. William Keegan wijst in The Guardian op de wanhoop van vluchtelingen door armoede, oorlogen en epidemieën. Dat kan Londen niet alleen aan, stelt hij. ‘De impasse met Europa dwingt ons te erkennen dat de uitstap uit de EU een historische vergissing was. Alleen gaat de uiterst rechtse fractie van de Conservatieven dat nooit toegeven. Er heerst een omertà over de bittere ervaringen met de drastische gevolgen van de Brexit.’

Peiling
Het publiek heeft lak aan dat wegmoffelen. Het belangrijke peiling-agentschap YouGov volgt al jaren de publieke opinie na de Brexit. En stelt nu ‘high levels of Bregret’ (nieuw woord?) vast, spijt van de ondoordachte uitstap. Een piek is bereikt op 15 augustus. Nog amper 32 procent van de Britten steunt Brexit, 51 procent wil terug in de EU waaronder 18 procent van voormalige ‘Leave-voters’. 57 procent vindt de volksraadpleging van 2016 een stomme fout en 46 procent eist binnen de tien jaar een nieuw referendum.

Maar één op vijf vindt nog dat de regering de Brexit goed heeft aangepakt, twee derde spreekt van een ramp. Niet dat de Europese leiders populairder worden: 45 procent kent Ursula von der Leyen niet, 77 procent fronst bij Charles Michel. Dan nog: 43 procent vindt dat de EU het stukken beter doet. De afgrond wenkt.

(bron: Doorbraak.be)

5 augustus 2023

cover

Liefdes-tv over Ardense watermolen-b&b

In het Nederlandse RTL-tv-programma B&B Vol Liefde zoeken B&B-eigenaren een partner. Een van hen is de Nederwaal, Leendert Wijland van de B&B Moulin de Floumont in Ortho (La Roche-en-Ardenne).
Toen hij de watermolen uit 1850 zag, was hij meteen verliefd. Er kijken elke werkdag rond 1,5 miljoen mensen naar het programma, dat een groot succes is. Het loopt nog tot bijna eind augustus.

25 juli 2023 - Doorbraak.be

cover

Bpost: een van de grootste fraudezaken doorgelicht

Samen met Emmanuel Vanbrussel (senior writer bij Business AM) onthult Verschelden een schandaal met 4 miljard euro belastinggeld. Het boek Bpost Hold-up onthult de schokkende gebeurtenissen achter een van de grootste fraudezaken in de Belgische geschiedenis. De lezer meegenomen op een reis die de kern van de corruptie en het bedrog blootlegt, terwijl het vragen beantwoordt over de rol van elk betrokken individu en instelling in dit pervers systeem. De lezer beleeft op de eerste rij de dialogen, ziet het verraad en bedrog. (ISBN: 9789464770452 - € 25.99)
Er lopen nog onderzoeken en de regering en de EU moeten er ook nog iets over vinden, want bij sommige overheidsopdrachten had bpost een winstmarge van 70% en dat mag van de EU maximaal 7,4% zijn.
- Jean Muls, een bpost-directeur, kreeg na 9 maanden al een ontslagvergoeding van ruim 619.000 euro, als hij zijn mond er maar over hield, schrijft BusinessAM.

(bron: Doorbraak.be)